ابزارهای اندازه گیری در هر حوزه و مهارتی اهمیت دارند، زیرا با استفاده از آن ها می توان فاصله بین نقاط، وزن و حجم، فشار و بسیاری از موارد دیگر را محاسبه کنید. این ابزارها شاید ماهیت شان یکی باشد اما در حوزه های مختلف برای مصارف مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. در اینجا قرار است با ابزارهای مهم اندازه گیری در صنعت آشنا شوید. بنابراین تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
انواع ابزارهای اندازه گیری
ابزارهای اندازه گیری فاصله
یکی از ابزارهای اندازه گیری برای محاسبه فاصله بین نقاط مختلف متر است که با استفاده از آن می توان طول، عرض، ارتفاع را اندازه گیری نمایید و یا برای محاسبه فاصله بین دو نقطه در حین کار می توانید از متر استفاده کنید. متر انواع مختلفی دارد که ویژگی ها و امکانات خاصی دارند که بسته به موقعیت و شرایط می توان مدل مناسب را انتخاب نمود.
-
انواع متر
متر که یکی از ابزارهای اندازه گیری برای فواصل مختلف است. این ابزار مدل های مختلف دستی، لیزری و مهندسی دارد که ویژگی های مختلفی دارند که در ادامه به کاربرد و ویژگی های هرکدام پرداخته شده است.
متر دستی
متر دستی رایج ترین ابزار اندازه گیری می باشد که همه افراد برای مصارف خانگی و صنعتی و پروژه های کاری خود آن را به همراه دارند. این وسیله ابزاری کوچک و قابل حمل است که همه متخصصین و مهندسین از جمله معماران، نجاران، آهنگر، لوله کش، بنا و افراد فنی دیگر از آن استفاده می کنند و به عنوان ابزاری همراه همیشه در کیف ابزار خود دارند. مترهای دستی متراژ های مختلفی چون ۳،۵، ۱۰ متری دارند و از سوی دیگر محدودیت اندازه گیری دارند و ممکن است برای اندازه گیری های دقیق درصد خطای کار بالا باشد.
متر لیزری
متر لیزری نوع دیگری از متر است که تفاوت آن با متر دستی در ویژگی های آن است. این ابزار با داشتن نور لیزر و انداختن آن بر روی نقطه مقابل می تواند فاصله دو نقطه را اندازه گیری نماید. دقت اندازه گیری این ابزار نسبت به متر دستی بالاتر بوده و برای فواصل طولانی نیز قابل استفاده می باشد. نکته قابل توجهی که برای استفاده از این ابزار وجود دارد این است که حتما باید یک سطح برای قرار گرفتن نور لیزر وجود داشته باشد تا بتواند فاصله بین دو نقطه را اندازه گیری کند.
متر مهندسی
متر مهندسی نمونه پیشرفته و مجهزی از متر لیزری می باشد که علاوه بر اندازه گیری فاصله بین نقاط، امکانات دیگری همچون محاسبه عملیات های مختلف ریاضی مانند مساحت، محیط و سایر موارد را دارد که بیشتر برای مهندسین عمران و معماران کاربرد دارد، چرا که کار را برایشان خیلی راحت تر کرده است. البته محاسبات و عملیات های ریاضی در متره های مهندسی متفاوت است و بسته به مدلشان ممکن است برخی معادلات پیچیده تر را نیز محاسبه کنند. به همین دقت دقت اندازه گیری و محاسبات بالاتر و دقیق تر خواهد بود. این ابزار سایز و ابعاد کوچکی دارد و به راحتی داخل جیب جای میگیرد و افراد می توانند آن را با خود همیشه همراه داشته باشید و در سریعترین زمان ممکن میتوان محاسبات خود را انجام داد و به انجام فرایند، سرعت بخشید.
ابزار اندازه گیری و مقیاس شیب
در بسیاری از شرایط و موقعیت ها به خصوص در هنگام ساخت و ساز ساختمان و خانه ها، کاشی کاری، آینه کاری، کابینت سازی و سایر ساخت و ساز دکوراسیون داخلی برای بررسی شیب و یا تراز بندی اجسام از تراز استفاده می کنند. تراز هم مانند متر دو نوع دستی و لیزری دارد. البته نوع دیگری هم وجود دارد که به آن شیلنگ تراز گفته می شود.
-
انواع تراز
تراز دستی
تراز دستی ابزاری است که داخل آن مایع جیوه وجود دارد و با جابجایی جیوه داخل محفظه و علامت گذاری هایی که بر روی آن شده است می توان میزان سطح شیب را اندازه گیری نمود. البته این ابزار، نمونه ساده و قدیمی تراز می باشد و بیشتر برای کارهای کوچک و محدود کاربرد دارد. از طرفی خطای اندازه گیری کار با این ابزار نسبتا بالاست، زیرا اعداد دقیقی ندارد و به صورت تقریبی و با چشم باید آن را به دست آورید.
تراز لیزری
ترازهای لیزری مدل پیشرفته تری از از این ابزار هستند که با استفاده از نور لیزر اندازه گیری می کنند. این ترازها مدل های مختلفی از نظر تعداد چشمی و همینطور نور لیزر دارند. به عنوان مثال ترازها دارای نور قرمز و یا نور سبز هستند که در یک مقاله مجزا به انواع و تفاوت ترازهای نور سبز و نور قرمز پرداخته شده است و میتوانید آن را مطالعه نمایید. ترازهای لیزری براساس تعداد چشمی و نوعی که دارند می توانند به صورت تک بعد، دو بعدی، سه بعدی و ۳۶۰ درجه فرایند ترازبندی را انجام دهند. علاوه بر آن از آنجایی که اکثر مدل ها قابلیت خودترازی دارند، به صورت دقیق تراز می شوند و نیازی به تنظیم ندارند.
شیلنگ تراز
شیلنگ تراز ابزار دیگری است که از آن برای تراز بندی مسیر و دو نقطه استفاده می کنند. دو طرف شیلنگ تراز که یک شیلنگ بی رنگ و شفاف است توسط دو فرد در دو نقطه مورد نظر گرفته می شود و به اندازه کافی داخل آن آب می ریزند. در صورتی که از هر دو طرف در یک راستا قرار بگیرد، یعنی سطح صاف و تراز می باشد، در غیر این صورت، به سمتی که سطح آب بالاتر است، سراشیبی وجود دارد.
-
ابزار اندازه گیری زاویه و بررسی زاویه قائمه
گونیا در بسیاری موارد به خصوص گچ کاری و نجاری اهمیت دارد. در هنگام کار برای بررسی زاویه قائمه و اینکه مطمئن باشید قطعات چوب و یا سایر موارد نسبت به زمین و یا نسبت به یکدیگر عمود هستند و از همه مهم تر تعیین دقیق جایگاه پیچ های اتصال بر روی چوب و غیره می توان با استفاده از گونیا آن ها را تست کرد. و یا با استفاده از آن نقاط عمود دقیق بر یک سطح را بدست آورد.
-
کولیس (ابزار اندازه گیری قطر و عمق)
کولیس یکی از ابزارهای اندازه گیری دستی است قابلیت اندازه گیری قطر داخلی، قطر خارجی و عمق را دارد. کولیس اندازه های متفاوتی دارد تا بتواند برای اجسام و یا عمق های مختلفی استفاده شود. البته قطعا این ابزار سایزهای مشخصی دارد و محدودیت اندازه گیری دارد. اگر به کولیس نگاهی بیندازید، یک دهانه دارد دو طرف آن لبه هایی دارد و قسمت پایینی آن به صورت مندرج طراحی شده است. دهانه داخلی قطر داخلی لوله و یا هر جسم دیگری که مدنظر دارید را اندازه گیری نمایید. به همین شکل اگر با دهانه خارجی قطر خارجی آن ها را می توان اندازه گیری کرد. در نهایت می توان با خط کش انتهایی آن عمق اجسام را اندازه گیری کنید.
-
ولت متر (ابزار اندازه گیری ولتاژ و جریان برق)
یکی دیگر از ابزارهای اندازه گیری الکتریکی که برای افراد برق کار، مکانیک ها و تمام افرادی که با جریان برق سروکار دارند کاربرد دارد. این وسیله اندازه گیری الکتریکی قابلیت سنجش میزان مقاومت، ولتاژ و جریان برق را دارد و با استفاده از آن می توان موقعیت و شرایط برق رسانی را سنجید. این دستگاه در دو حالت آنالوگ و دیجیتال در بازار وجود دارد. مدل های آنالوگ دارای یک عقربه می باشند که سه شاخص دارند. با اتصال گیره های آن به دو سر سیم، عقربه حرکت می کند و سپس در نقطه ثابت می ماند و باید با توجه به عقربه عدد آن را بدست آورد. اما نمونه های دیجیتال یک صفحه نمایش دارد که با اتصال گیره ها عدد را به صورت دقیق نمایش می دهد.
-
مانومتر (ابزار اندازه گیری فشارسنج)
مانومتر به عنوان ابزار اندازه گیری میزان فشار وجود دارد که در حوزه های مختلف صنعتی، پزشکی، نجاری و بسیاری از موارد دیگر کاربرد دارد و با استفاده از آن می توان میزان فشار هوا، فشار خون، فشار گاز و مایعات و سایر موارد را اندازه گیری نمود. این ابزار اندازه گیری نیز مانند بسیاری از ابزارهای دیگر، دو نوع آنالوگ و دیجیتال دارد که به طبع نمونه های دیجیتال ابزارهای دقیق تری هستند، اما نیاز به مراقبت بیشتری دارند، زیرا حساس تر هستند.
ابزارهای اندازه گیری وزن اجسام و مواد مختلف
یکی از ابزارهای اندازه گیری پرکاربرد در صنایع مختلف، ترازو می باشد که با استفاده از آن می توان وزن مواد و اجسام مختلف را اندازه گیری نمود. اما ترازو بسته به میزان دقت اندازه گیری و حداکثر وزن قابل اندازه گیری، انواع مختلفی دارد:
-
انواع ترازو
ترازو گرمی
ترازوهای گرمی، معمولا برای اجسام و یا مواد بسیار کم و سبک استفاده می شود تا بتوان دقت اندازه گیری را بالا برد. البته برخی از این دستگاه ها آنقدر دقیق هستند که می توان در آزمایشگاه ها، طلافروشی ها و یا سایر حوزه ها و صنایع مورد استفاده قرار بگیرند. معمولا این ترازو ها همگی دیجیتال هستند تا بتوانند به صورت دقیق وزن محاسبه شده را نمایش دهند.
ترازوهای معمولی (کیلوگرم)
این دسته از ترازوها، از رایج ترین نمونه ها هستند که در بسیاری از فروشگاه ها، حوزه های مختلف پزشکی و برای اندازه گیری وزن افراد، اجسام و مواد مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. این ترازوها دو نوع دیجیتال و آنالوگ دارند و نمونه دیگری که از این ترازوها وجود دارد، ترازوهای آویز است. این ترازو تفاوتی که با نمونه های قبلی دارند این است که به اجسامی که امکان آویز شدن دارند وصل می شود و وزن آن ها را نمایش می دهد.
-
باسکول
به ترازوهای بزرگی که قابلیت سنجش وزن اجسام و مواد سنگین در تناژ بالا را دارند و واحد اندازه گیری آن ها معمولا تن می باشد، باسکول گفته می شود. معمولا در اکثر صنایع مانند کارخانجات آرد و برنج و سایر مواد و یا حتی مصالح ساختمانی از این وسیله کاربردی استفاده می کنند.
-
درجه باد
به عنوان آخرین ابزار اندازه گیری درجه باد را معرفی می کنیم که با استفاده از آن می توان میزان فشار و حجم باد را مورد سنجش قرار داد. این وسیله جزو ابزارهای مهم مکانیکی و آپاراتی برای چک کردن باد لاستیک خودروها، موتورسیکلت و دوچرخه محسوب می شود. علاوه بر آن در حوزه های مختلفی مانند نجاری، نقاشی و سایر موارد که از پمپ باد برای ابزارهای بادی استفاده می شود کاربرد دارد که بتوان با استفاده از آن میزان فشار باد ورودی و خروجی دستگاه های پمپ باد را اندازه گیری نمود.
درجه بادهایی که در بازار موجود می باشد به دو شکل عقربه ای و دیجیتال هستند. قطعا نمونه های آنالوگ خطای اندازه گیری بیشتری دارند اما از سوی دیگر طول عمر بیشتری دارند. اما نمونه های دیجیتال دقیقتر هستند اما نیاز به مراقبت بیشتری دارند و حساس تر می باشند. این ابزارها با توجه به دقت اندازه گیری، واحد و حداکثر حجم قابل سنجش، از نظر قیمت باهم تفاوت دارند و شما باید بسته به نیاز و بودجه خود مورد مناسب را انتخاب و خریداری نمایید.
قیمت و خرید ابزارهای اندازه گیری
شما می توانید هرکدام از ابزارهای سنجشی که در بالا نام برده شده اند، برای هر حوزه کاری که مدنظر دارید از فروشگاه های تجهیزات تخصصی آن حوزه خریداری نمایید. یا از فروشگاه های بزرگ تخصصی ابزار که اکثر این موارد را شامل می شوند، مانند فروشگاه ابزار و یراق و تجهیزات ساختمانی علمایی به صورت حضوری (تنها در شهر مشهد) و به صورت آنلاین از وبسایت olamaee.com (در سرتاسر ایران) خرید خود را انجام دهید. قیمت هر یک از ابزارها با توجه به کاربرد و ویژگی هایی که دارند و میزان دقت اندازه گیری شان نسبت به یکدیگر تفاوت دارد و در هنگام خرید باید هر کدام را با نمونه های مشابه در دسته بندی خود بررسی و مقایسه نمایید. در هنگام خرید، می توانید از طریق شماره ها و راه های ارتباطی ثبت شده در سایت با همکاران ما در تماس باشید و مشاوره رایگان دریافت کنید و در خصوص هریک از ابزارهایی که مدنظرتان هست، اطلاعات لازم را دریافت نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید